Een analysepakket is vergelijkbaar met een meetpakket, maar is specifiek ingericht voor het uitvoeren van een bepaalde analyse binnen de labinvoer van Aquadesk. De volgende analysepakketten kunnnen gekozen worden binnen Aquadesk.:
Code | Naam |
---|---|
FP.AB | Fytoplankton abundantie |
FP.BV | Fytoplankton biovolume |
ME.ZOET | Macro-evertebraten zoet |
ME.ZOUT | Macro-evertebraten zout |
ZP.BV | Zooplankton biovolume |
Een API-sleutel (Application Programming Interface-sleutel) is een unieke code, die wordt gebruikt om de toegang tot een web-API (Application Programming Interface) te autoriseren. Een API is een set van regels en tools, waarmee verschillende softwaretoepassingen met elkaar kunnen communiceren. API-sleutels fungeren als een soort digitale sleutel, die de toegang verleent tot specifieke functies of gegevens binnen een API.
API-sleutels binnen Aquadesk zijn te vinden onder Organisatie | API keys, waar API-sleutels aangemaakt kunnen worden. Deze sleutels kunnen vervolgens worden uitgegeven door de organisatie, zodat externe partijen gegevens kunnen opvragen uit Aquadesk. Bij het aanmaken van een API-sleutel kunnen een beschrijving, een geldigheidsperiode en de toegang tot statussen worden opgegeven. De term 'toegang' verwijst naar het feit, dat de API-sleutel alleen data van de gespecificeerde status kan opvragen met behulp van de sleutel.
De auditfunctie in Aquadesk is ontworpen om wijzigingen in de lab module te traceren. Het betreft een op zichzelf staande module waarin een specifieke periode, een collectie, en het type wijziging voor de audit kunnen worden geselecteerd. Na deze selecties kan de opgevraagde audit worden weergegeven of geëxporteerd. Wanneer er wordt geëxporteerd, wordt er een .xlsx-bestand aangemaakt, waarin de gedane wijzigingen zijn opgenomen.
Biologische groepen in Aquadesk worden gekoppeld aan biologische metingen en vallen in dat geval onder het 'Parameter_Type'. Ze worden geïdentificeerd met de code BIOTG
, gevolgd door de code van de specifieke biologische groep. Deze zijn in Aquadesk te vinden onder Domein | Biologische groepen. Alle biologische groepen en hun codes staan vastgelegd in de Aquo standaard.
Een aantal voorbeelden van biologische groepen zijn:
Biologische groep | Code |
---|---|
Algen | ALGN |
Badgast | BADGT |
Biologisch materiaal | BM |
Boomlaag | BOOMLG |
Bryozoa en/of Hydrozoa | BRYOZ_HYDROZ |
De term "chemische samenstellingen" binnen Aquadesk verwijst naar een divers scala van chemische entiteiten en meetwaarden, die worden gebruikt om de aanwezigheid en concentratie van specifieke stoffen te bepalen, met als doel het begrijpen en beheren van aspecten van milieuverontreiniging, chemische veiligheid of andere gerelateerde gebieden.
Binnen Aquadesk zijn Chemische samenstellingen te vinden onder Domein | Chemische samenstellingen.
Een chemische stof, ook wel een chemische verbinding genoemd, is een substantie die is samengesteld uit twee of meer atomen, die chemisch met elkaar zijn verbonden. Deze verbindingen worden gevormd door chemische reacties, waarbij atomen worden gecombineerd, herschikt of gesplitst. Chemische stoffen kunnen zowel elementen als verbindingen van elementen omvatten.
Een chemische verbinding heeft vaak specifieke eigenschappen, die verschillen van de eigenschappen van de individuele elementen waaruit ze is opgebouwd. Chemische stoffen kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals moleculen, kristallen of ionen, en ze kunnen zowel natuurlijke als synthetische oorsprong hebben. Voorbeelden van chemische stoffen zijn water (H2O), natriumchloride (NaCl), en glucose (C6H12O6).
Elke chemische stof heeft een uniek cas nummer, deze zijn ook opgenomen in Aquadesk. De chemische stoffen zijn te vinden onder Domein | Chemische stoffen
Een collectie is analoog aan een monster. Een collectie heeft een nummer. Bij een collectie kunnen een aantal meetsets met unieke meetsetnummers worden gevoegd. De combinatie van collectienummer en meetsetnummer is dus altijd uniek voor een organisatie.
Het compartiment is het deel van het milieu of het organisme of het medium dat wordt beschouwd of geanalyseerd. Het compartiment is onderdeel van het leefmilieu. Geldige voorbeelden binnen Aquadesk zijn: Afvalwater, Bodem/Sediment, Grondwater, Lucht, Oever, etc. Elk compartiment is verbonden aan een code, alle compartimenten en hun codes zijn te vinden onder Domein | Compartimenten in Aquadesk.
De doelstelling geeft aan met welk doel de meting is uitgevoerd. Op dit moment biedt Aquadesk twee opties: Kwaliteit of Monitoring.
Een kwaliteitsmeting krijgt de code KT
en een monitoringsmeting de code MT
.
De meeste metingen hebben als doelstelling monitoring; dit zijn de reguliere monsters die worden genomen.
Metingen die de code KT
krijgen, zijn bijvoorbeeld controlemonsters die zijn genomen, zoals interne audits, duplicaatmonsters of monsters voor ringonderzoek.
De code van de doelstelling volgens AquaDesk is beschikbaar onder Domein | Meetdoelen.
De term "ecotoop" verwijst naar het kleinste, ecologisch onderscheidbare gebied in een ecologisch classificatiesysteem van landschappen. Het is een specifieke beschrijving van een habitat of leefgebied, dat zich onderscheidt van andere gebieden op basis van ecologische kenmerken. Ecotopen kunnen variëren in grootte en worden vaak gebruikt om de diversiteit en interacties tussen planten, dieren en andere organismen in een specifieke omgeving te karakteriseren. De definitie benadrukt dus de ecologische onderscheidbaarheid en het belang van ecotopen binnen het bredere landschapsecologische systeem.
In aquatische ecosystemen kan ecotoop bijvoorbeeld verwijzen naar verschillende habitats, zoals moerassen, rivierbeddingen, meren, enzovoort. Ecotopen bieden inzicht in de verscheidenheid aan levensvormen die in een bepaald gebied voorkomen en zijn belangrijk voor het begrijpen van de biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen.
Binnen Aquadesk zijn de verschillende ecotoopsystemen en hun ecotopen te vinden onder Domein | Ecotopen. Hier vind je de verschillende ecotoopsystemen en hun codes. Wanneer een ecotoopsysteem wordt geselecteerd, verschijnen de ecotopen, die onder dat ecotoopsysteem vallen, met hun bijbehorende codes.
Een Ecotoopysteem geeft een verzameling van Ecotopen weer. De term "ecotoopsysteem" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar het geheel van verschillende ecotopen binnen een bepaald gebied of landschap. Het is een concept dat de diversiteit en interacties tussen verschillende habitats of leefgebieden in een specifieke ecologische context benadrukt. In wezen vertegenwoordigt een ecotoopsysteem het complexe web van ecotopen die samen een ecosysteem vormen.
Binnen Aquadesk zijn de verschillende ecotoopsystemen en hun ecotopen te vinden onder Domein | Ecotopen. Hier vind je de verschillende ecotoopsystemen en hun codes. Wanneer een ecotoopsysteem wordt geselecteerd, verschijnen de ecotopen, die onder dat ecotoopsysteem vallen, met hun bijbehorende codes.
Een eenheid is een maat, waarin natuurkundige grootheden numeriek kunnen worden uitgedrukt. Het aantal eenheden heet de numerieke waarde; deze is zelf een dimensieloos getal. De waarde van de grootheid kan worden beschouwd als het product van de numerieke waarde en de eenheid. De dimensie van de grootheid is dezelfde als die van de eenheid.
Meetbare of observeerbare entiteiten en kenmerken, die voorkomen in natuurlijke omgevingen en worden gebruikt voor de studie, monitoring en evaluatie van ecologische en milieuaspecten. Deze objecten omvatten specifieke elementen, zoals bodem, waterlichamen, habitatkenmerken en andere meetbare parameters, die relevant zijn voor ecologisch en milieukundig onderzoek.
Binnen Aquadesk zijn fysische objecten te vinden onder Domein | Fysische objecten.
In Aquadesk, onder het tabblad Organisatie | Gebruikers, bevindt zich een lijst met alle gebruikers, die aan deze organisatie zijn gekoppeld. Nieuwe gebruikers hebben de mogelijkheid zich te registreren via de 'registreer'-knop op het inlogscherm van Aquadesk. Het toevoegen van nieuwe gebruikers aan een organisatie kan worden uitgevoerd door een beheerder binnen Aquadesk. Voor dit proces kan een ticket worden aangemaakt door een e-mail te sturen naar support@ecosys.nl. Gebruikers met de rol van medewerker beheerder hebben de bevoegdheid om gebruikersinformatie te wijzigen binnen de organisatie. Gebruikers, die niet zijn toegewezen aan een specifieke organisatie, hebben beperkte toegang binnen Aquadesk, enkel tot vrijgegeven gegevens (status 65).
Een natuurkundige grootheid is een kwantificeerbare natuurkundige eigenschap van een verschijnsel, een fysisch lichaam of materie. Dat houdt in, dat de eigenschap direct gemeten kan worden, dan wel uitgedrukt kan worden in andere natuurkundige grootheden. Enkele voorbeelden van gangbare natuurkundige grootheden zijn lengte, afstand, massa en tijdsduur.
Grootheden kunnen gecombineerd worden tot nieuwe grootheden. Bijvoorbeeld, de snelheid is gedefinieerd als de afgelegde afstand gedeeld door het tijdsverloop. Deze grootheid wordt gevormd door de grootheden lengte en tijd. Deze afgeleide of gecombineerde grootheden worden officieel aangeduid als afgeleide grootheden. (Wikipedia)
Grootheden in het waterbeheer zijn bijvoorbeeld:
Afgeleide grootheden zijn bijvoorbeeld:
Bijvoorbeeld, de afstand van de aarde tot de maan is gemiddeld 384440 kilometer, ofwel 0,000 000 040 64 lichtjaar, ofwel 1 261 300 000 voet. Kilometer, lichtjaar en voet zijn eenheden van lengte. De grondeenheden zijn vastgelegd in het Système International (SI). Deze afgeleide of gecombineerde eenheden worden officieel aangeduid als afgeleide eenheden, die voor het gemak door één symbool voorgesteld worden.
Een kenmerk is een onderscheidende eigenschap of karakteristiek, die een waarneming beschrijft. Het kan een specifieke eigenschap, kwaliteit of handeling zijn, die deze waarneming onderscheidt. Kenmerken worden in Aquadesk onderverdeeld in kenmerktypen. Kenmerktypen zijn de overkoepelende categorieën voor de verschillende kenmerken, zoals Conditie, Geslacht, Golflengte en Statistiek. Voorbeelden van kenmerken zijn: Lengteklassen voor bivalven, de levensvorm "kolonie" voor fytoplankton, en de gemiddelde waarde voor statistische gegevens. De invulmogelijkheden voor kenmerken en kenmerktypen zijn zeer uitgebreid en kunnen op aanvraag worden toegevoegd aan Aquadesk.
Je vindt de kenmerktypen en hun kenmerken onder Domein | Kenmerken.
Een kenmerktype is binnen AquaDesk de overkoepelende begrip van kenmerken. Binnen Aquadesk vind je de verschillende kenmerktypen onder Domein | Kenmerken. Hier is een lijst van de aanwezige kenmerktypen weergegeven en hun code. Onder elk Kenmerktype zijn één of meerdere kenmerken te vinden. Ook wordt er bij elk kenmerktype getoond of het om een te combineren kenmerktype gaat. Wanneer dit het geval is zal dat aangegeven staan in de kolom Combineren.
De lab module, ook wel labinvoer genoemd binnen Aquadesk, is de omgeving die organisaties gebruiken om hun metingen op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden in een laboratorium, dat onderzoek doet naar macroevertebraten, fytoplankton of zooplankton. In de lab module worden individuele uit verschillende monsters geïdentificeerd en geteld. Hierbij wordt de TWN-lijst gebruikt om de nauwkeurigheid van de naamgeving te waarborgen. Ook kan rekening worden gehouden met eventuele monsterfactoren, die tijdens of na de voorbehandeling over de monsters moeten worden berekend.
Daarnaast is het mogelijk om verschillende notities toe te voegen aan metingen. Deze notities worden beheerd door de organisatie zelf. Binnen de lab module kan worden gekozen voor metingen via een meetpakket of een analysepakket. De meetpakketten hebben allemaal dezelfde vormgeving, terwijl de analysepakketten zijn aangemaakt op basis van specifieke analyses en de eisen van verschillende laboratoria.
De gegevens, die worden gegenereerd in de lab module, kunnen uiteindelijk worden vrijgegeven binnen Aquadesk en komen dan terecht in de viewer.
In Aquadesk worden labels gebruikt om extra informatie te koppelen aan meetobjecten. De invulling van het label is volledig afhankelijk van de organisatie zelf. Zo kan een label bijvoorbeeld worden toegepast om aan te geven, dat een meetobject nieuwe coördinaten heeft gekregen. Binnen Aquadesk zijn labels te vinden onder Organisatie | Labels.
Een leverancier is een organisatie of individu die gegevens aanlevert aan organisaties binnen AquaDesk. De rechten en toegang van leveranciers binnen een organisatie worden beheerd onder Organisatie | Relaties. Het toekennen en beheren van rollen is de verantwoordelijkheid van de organisatie zelf.
Zie ook Relaties.
In Aquadesk onder Domein | Literatuur is een literatuurlijst te vinden van alle publicaties, die gekoppeld zijn aan soortsnamen binnen de TWN lijst. De lijst met taxa lijst is in Aquadesk te vinden onder Domein | Taxa.
In Aquadesk, onder het tabblad Organisatie | Machtigingen, is het mogelijk om andere organisaties rollen toe te wijzen binnen uw eigen organisatie. Dit betekent, dat wanneer u een andere organisatie binnen Aquadesk toegang verleent om bijvoorbeeld laboratoriumanalyses uit te voeren, elke gebruiker van die gemachtigde organisatie gegevens kan genereren in uw laboratoriumomgeving. Dit kan worden bereikt door een machtiging toe te voegen, waarin wordt gespecificeerd welke rol de betreffende organisatie krijgt toegewezen. Vervolgens dient u de desbetreffende organisatie te selecteren en tot slot de periode op te geven. Na deze stappen kan op 'Opslaan' worden gedrukt om het proces te voltooien.
Meetcycli zijn regelmatige periodieke intervallen gedurende welke metingen, observaties of analyses worden uitgevoerd om gegevens te verzamelen en te documenteren. Elke meetcyclus heeft specifieke begin- en einddatums en is ontworpen om inzicht te verschaffen in de evolutie van parameters of gebeurtenissen in de tijd.
Voorbeelden van meetcycli zijn: "Jaarlijks", "Kwartaal", "Maandelijks", "Najaar", "Voorjaar", "Winter", "Zomer" en "Zwemseizoen". Deze cycli vertegenwoordigen verschillende tijdsintervallen waarin metingen plaatsvinden, variërend van jaarlijkijkse tot maandelijkse of seizoensgebonden frequenties. Het aantal meetcycli per jaar en de specifieke datums kunnen variëren op basis van het specifieke doel van de metingen en de te monitoren parameters.
Een meetnet is een verzameling meetobjecten voor een bepaald meetdoel. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden om alle meetobjecten binnen een project te koppelen onder een meetnet.
Een meetobject (ook wel monsterpunt of bemonsteringslocatie genoemd) is een exacte beschrijving van het object (de plaats) waar een bemonstering of meting heeft plaatsgevonden. Deze exacte plaats is aan te geven met een punt (x, y) of een verzameling van punten. De binnen AquaDesk gebruikte technische registratiemethode staat in principe toe om, wanneer dit in de praktijk nodig is, te werken met 3 dimensionale coördinaten punt (x,y,z), lijnen of polygonen, geheel in overeenstemming met ISO/IEC 13249-3:2016 en ISO 19162:2015.
Een meetpakket is een samenstelling van een of meer verzamelingen van parameters en/of grootheden met daarbij behorende mogelijke eenheden en kenmerken. Het meetpakket bepaalt bij het handmatig invoeren of importeren, welke meetgegevens valide zijn. Dit voorkomt dat er tegenstrijdige meetgegevens aan een meting worden gekoppeld.
Een meetset is een set van bij elkaar behorende metingen en/of waarnemingen, analoog aan wat eerder het analysenummer (monsteranalyse) werd genoemd. Een meetset heeft een uniek nummer en een aantal vaststaande parameters:
Een meetset kan een nummer hebben, of anders wordt deze gegenereerd. Binnen een meetsetnummer kunnen meetobject, meetpakket, doelstelling en collectiedatum, opdrachtgever en leverancier dus niet variëren.
In Aquadesk wordt onderscheid gemaakt tussen 4 categorieën methoden:
Onder deze vier categorieën kunnen verschillende voorschriften worden geplaatst. De invulling van deze categorieën is volledig aan de organisatie zelf.
Meten in strikte zin is de vertaling van een waargenomen grootheid naar een relevante eenheid. Over het algemeen gebruikt men voor een meting een instrument. Een meting is een kwantitatieve beschrijving van een ons omringende werkelijkheid. Wij gaan uit van een bepaalde gemeten waarde van een grootheid, uitgedrukt in een eenheid, bovendien inhoudende het bepaalde voorkomen van een organisme, uitgedrukt in een eenheid.
Een Notitie wordt binnen Aquadesk gebruikt om extra informatie te koppelen aan een meting. De notities zijn organisatiespecifiek, en de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van deze notities ligt bij de desbetreffende organisatie. In Aquadesk onder Organisatie | Notities staan de active notities voor die organisatie. Een gebruiker met de rechten Notitiebeheerder kan notities onderhouden. Tijdens het importeren van metingen kunnen notities worden toegevoegd door de corresponderende code van een active notitie toe te voegen aan het veld Notitie_Code. In de lab module van Aquadesk kunnen notities aan metingen worden toegevoegd, dit gebeurt in het veld van de meting zelf onder "Notitie".
Juridische entiteiten of instellingen, die actief zijn op het gebied van watermanagement, milieumonitoring, ecologie of gerelateerde vakgebieden. Deze organisaties zijn vaak betrokken bij metingen, analyses, datamigratie of andere activiteiten, die verband houden met de studie, beoordeling en beheer van waterkwaliteit, ecologische systemen en gerelateerde aspecten.
Elke organisatie heeft een unieke identificatiecode. Deze zijn te vinden onder Domein | Organisaties.
Een parameter is in zijn gewone betekenis, een karakteristiek, functie, of meetbare factor, die kan helpen bij het definiëren van een bepaald systeem. Een parameter is een belangrijk element bij de evaluatie van een situatie, maatregel of project. Een parameter is in de exacte wetenschappen een onbekende of variabele, die de uiteindelijke toestand van een systeem dan wel de uiteindelijke waarde van een uitdrukking bepaalt, wanneer deze een waarde toegekend krijgt. De stand van de lichtknop is bijvoorbeeld een parameter van het lichtsysteem in de kamer. De temperatuur en de stand van de thermostaat zijn parameters van het verwarmingssysteem. (Wikipedia)
Parameters in het waterbeheer zijn bijvoorbeeld:
Een parameterpakket is een logische bij elkaar behorende set van parameters, al dan niet voor een bepaald doel.
Een project is een onderneming, waarbij de inzet van mensen, materiaal en financiële middelen is georganiseerd, met als doel een bepaalde hoeveelheid werk of een specifieke opdracht te realiseren, begrensd door tijd of geld en die leidt tot een gunstige verandering, zowel kwalitatief als kwantitatief.
Binnen Aquadesk worden projecten aangemaakt en onderhouden door organisaties. Een voorbeeld van een project kan zijn: de monitoring van macroevertebraten in de Rijn gedurende 2024.
In Aquadesk worden projecten aangemaakt met een projectnaam, een code en de periode waarin het project wordt uitgevoerd. In de labinvoer kunnen metingen worden gekoppeld aan projecten. Deze koppeling gebeurt ook wanneer metingen worden geïmporteerd in Aquadesk; de derde kolom van het importbestand is ingericht voor de projectcode.
Binnen Aquadesk worden relaties gebruikt om aan te geven welke persoon of organisatie verantwoordelijk is voor welk deel van het proces bij het genereren van gegevens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een extern laboratorium, dat een analyse heeft uitgevoerd voor een organisatie, of aan een externe partij, die verantwoordelijk is voor de bemonstering van een project. Een ander voorbeeld is het externe controleproces op de juistheid van de uitgevoerde analyse op monsters. Om deze relaties te beheren, kunnen verschillende relaties worden aangemaakt binnen Aquadesk. Deze relaties kunnen zowel worden toegevoegd in de labinvoer onder de meetset, als in het import bestand wat geimporteerd wordt tijdens het importeren van gegevens via Import | Metingen. In het laatste geval worden de relaties weergegeven in de kolom Proces_Instantie_Codes. Relaties zijn te beheren in Aquadesk onder Organisatie | Relaties en dienen door de betreffende organisatie zelf te worden onderhouden.
Een subset is een onderscheidbaar deel van een meetset. Bijvoorbeeld in een macro-evertebraten monster, de verschillende potjes met taxon-groepen, welke na voorbehandeling zijn uitgezocht en door verschillende gespecialiseerde analisten worden verwerkt.
Binnen Aquadesk, onder het tabblad Domein | Taxa, is een lijst beschikbaar met alle wetenschappelijke namen van soorten, zoals vermeld in de TWN-lijst. Door op een soortnaam te klikken, kunnen gebruikers meer informatie over de betreffende soort raadplegen. Hier is tevens de publicatie te vinden, die aan de naam is gekoppeld. Een uitgebreide literatuurlijst is beschikbaar onder Domein | Literatuur.
Een taxontype is een begrip, dat wordt gebruikt om verschillende taxa te groeperen onder een noemer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Amphibien, Vogels, Macrofauna, Macrofyten, etc.
In Aquadesk staan de namen voor deze taxontypes in het Engels vermeld, de codes voor taxontypes zijn afgeleid uit de Nederlandse vertaling. Bijvoorbeeld:
Taxontype | Code |
---|---|
Butterflies | VLIND |
Fish | VISSN |
Phytoplankton | FYTPT |
Onder de verschillende taxontypes kunnen verdere verdelingen zijn gemaakt in Taxongroepen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verschillende hoofdgroepen van Macro-evertebraten, zoals Hirudinea, Oligochaeta en Chironomidae.
Je kunt de verschillende taxontypen vinden onder Domein | Taxontypes.
Een type-code lijst is een structuur voor gegevens waarin combinaties van typen en bijbehorende codes worden genoteerd in het formaat: type1=code1,type2=code2
. De keuze van mogelijke typen en codes, die ingevuld moeten worden, hangt af van de specifieke kolom waarin de type-code lijst wordt gebruikt.
Je kunt meerdere combinaties invoeren in één cel, deze worden door een komma (,) gescheiden. Let op dat er geen spatie mag volgen na de komma.
De viewer binnen Aquadesk is de plek waar data visueel wordt gepresenteerd, gefilterd kan worden en geëxporteerd kan worden in verschillende formats. De gegevens in de viewer zijn specifiek gebonden aan de momenteel geselecteerde organisatie. Een gebruiker moet gemachtigd zijn om data te kunnen bekijken en te exporteren en de organisatie is verantwoordelijk voor het beheer van deze machtigingen voor haar gebruikers.
Voor overheidsgebonden organisaties is er een verplichting om gepubliceerde data beschikbaar te stellen aan het publiek. Hierdoor zijn deze gegevens voor iedereen toegankelijk. In de viewer is het mogelijk om te filteren op verschillende parameters en selecties kunnen ook worden gemaakt via de kaart door meetobjecten te selecteren. Voor een gedetailleerde uitleg over de werking van de viewer, verwijzen we naar de viewer pagina.
Een waarneming of observatie is het verwerven van informatie door gebruikmaking van de eigen zintuigen en het onmiddellijk vastleggen ervan. Net als bij een meting kan de uitkomst een grootheid in een bepaalde eenheid zijn. Voor de technische registratie maken wij geen onderscheid tussen een waarneming en een meting.
De term "watertypes" verwijst naar verschillende categorieën van waterlichamen of -milieus, die worden onderscheiden op basis van specifieke kenmerken, eigenschappen of ecologische omstandigheden. Deze classificaties zijn van belang voor waterbeheer, milieustudies en het begrijpen van ecologische processen in verschillende wateromgevingen. Binnen Aqaudesk wordt onderscheid gemaakt tussen watertypes volgens de Kader Richtlijn Water (KRW) en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Hier een aantal voorbeelden van verschillende watertype:
Watertype | Beschrijving | Code |
---|---|---|
Beschut polyhalien kustwater | Beschutte kustwateren met matige zoutgehaltes | K2 |
Beschut polyhalien kustwater | Diepe meren met een goede buffer tegen verzuring | M16 |
Diepe kalkrijke meren | Beschutte kustwateren met matige zoutgehaltes | M24 |
Diepe kalkrijke meren | Diepe meren met een hoog calciumgehalte | M24 |
Diepe laagveenmeren | Diepe meren in laagveengebieden | M28 |
Doorstroommoeras | Moerassen met doorstroming | R19 |
Droogvallende langzaam stromende bovenloop op zand | Bovenlopen op zand die periodiek droogvallen | R3 |
Watertype | Beschrijving | Code |
---|---|---|
Brak binnenwater licht brak | Licht brak brak binnenwater | 171 |
Beschut polyhalien kustwater | Licht brak brak binnenwater | M16 |
Diepe plas zoet | Diepe zoete plassen | 141 |
Kanaal klei | Kanalen met kleibodem | 132 |
Ondiepe plas duin | Ondiepe plassen in duingebieden | 112 |
Sloot veen | Sloten met veenbodem | 123 |
Stromend water laaglandserie benedenloop | Benedenlopen van stromend water in laagland | 106 |